Home-Exchange

Huizenruil-vakantie met gesloten beurs

In 2007 hebben wij onze eerste exchange gemaakt. (huizenruil met onbekenden, maar wel ingeschreven bij een organisatie “www.Homelink.org”. In 2014 zijn wij overgestapt naar HomeExchange ).

Heel spannend, waar kom je terecht, hoe zal het gaan met hun huis. Maar vooral ook; hoe treffen we ons huis aan als we weer terug zijn? Na de eerste keer een geweldige ruil gehad te hebben, zijn we inmiddels een “klein beetje verslaafd” aan het concept van je eigen huis ruilen met het huis van iemand anders, zonder kosten, behalve natuurlijk de reiskosten.

Voor ons zijn het altijd onbekende mensen geweest die we alleen maar kennen via e-mail of de telefoon, met sommigen voelen we een soort vriendschap en hebben we nog steeds contact via e-mail of andere sociale media. Als wij er soms over spreken met anderen, vinden ze het helemaal niks. “Gaan die mensen dan ook in jouw eigen bed liggen?”. Anderen zijn zichtbaar jaloers, dat wij voor heel weinig geld zo vaak en zo lang op vakantie kunnen gaan en dan ook nog mogen verblijven in de mooiste huizen met volledige equipment; waarbij je afspraken hebt gemaakt over de zorg voor huisdieren en de tuin. In een huis vol Japanse poppen of een schitterende CD collectie; midden in Parijs in een luxe appartement of een eenzame plek mijlen ver van de bewoonde wereld in een prachtige natuurlijke omgeving tussen duizenden schapen met uitzicht op Devon Moor.

Op Sardinië mochten we na de exchange ook nog 2 weken extra verblijven in hun 2e huis, 200 meter van het strand.

Elkaar durven te vertrouwen is een belangrijk basis voor dit concept.
In 2024 is Riny benoemd als ambassadeur voor HomeExchange

Wil je meer weten over huizenruilen met gesloten beurs? Kijk dan in deze folder

folder huizenruil met gesloten beurs de wereld rond

Als wij met mensen praten over huizenruilen, krijgen we bijna standaard enkele vragen.

Kennen jullie die mensen?

Kennen?? Ja via e-mail of via de telefoon, soms ontmoeten wij de mensen aan het begin van de ruil. Via de website en via de contacten proberen we een inschatting te maken, “welk vlees, we in de kuip hebben”.

Zijn jullie dan nooit gekke dingen tegen gekomen, of teleurgesteld toen jullie terug kwamen?

Nee, na 33 ruilen met mensen die wij leren kennen via homelink.nl of home exchange.com kunnen we rustig stellen, dat wij uitsluitend heel positieve ervaringen hebben met deze andere manier om op vakantie te gaan en te genieten van mooie huizen, mooie landen. Mensen die aangesloten zijn bij deze organisaties weten dat je “als goed huisvader” omgaat met de spullen van een ander. Dit is duidelijk anders, dan als je je huis verhuurt. Wij  horen ervaringen van mensen in de regio, dat huurders soms echt een rommeltje achterlaten, ze hebben er immers voor betaald.

Gaan ze dan ook in jullie bed liggen?

Ja, dat vinden wij geen enkel probleem, wij gaan ook in hun bed liggen. Wij vragen alleen aan de ruilers om bij hun vertrek het beddengoed af te halen en in de wasmand te leggen. Heb jij trouwens wel eens goed gekeken hoe “schoon” een hotelbed is? Soms alleen maar een dun laken op het matras,  grrrrrrrr……

Komen ze niet aan je privé-spullen?

Echte privé dingen zoals gegevens over belastingen en financiën e.d. bergen we gewoon op in afgesloten lade. Wij zien ook bij anderen dat zij bijvoorbeeld een werkkamer /  dossierkast met clienten~ of patiëntengegevens afsluiten. Je respecteert dat gewoon.

Wij hebben geen dure wijnflessen, daar maken wij ons  geen zorgen over. De stilzwijgende afspraak is dat je spullen die je gebruikt, gewoon weer aanvult voor je vertrekt. Bij terugkomst ga ik echt niet de suikerklontjes natellen. We hebben al verschillenden keren gehad, dat we soms na weken iets in de voorraadkast tegenkomen, waarvan we ons afvragen wie van ons tweeën dat gekocht heeft. Niet dus, O, dan zal het wel van de huizenruilers zijn geweest.

Voor ons is het belangrijk dat tijdens “onze vakantie” het huis bewoond is, er mensen in huis zijn waar we vertrouwen in hebben, de dieren worden verzorgd en bij warm weer de bloemen water krijgen.Via de eerder genoemde organisaties is er overigens ook nog een waarborgfonds, in het allerslechtste geval dat je er samen bij schade niet uitkomt. Gelukkig hebben we hier nog nooit enige aanspraak op moeten doen. Ook van andere ruilers hebben wij nog nooit gehoord, dat zij problemen hebben ervaren.

Tot slot

Deze vorm van vakantievieren biedt ons de gelegenheid meerdere keren per jaar relatief goedkoop in een andere regio of land te verblijven, de talen op te frissen, fijne mensen te ontmoeten, cultuur te snuiven. Nu we allebei met pensioen zijn hebben we de tijd ervoor, zeker zolang we nog een goede gezondheid hebben.

 Eten moet je thuis ook, wij zijn alleen geld kwijt aan reiskosten.