Een ruil naar Berlijn heeft altijd op ons lijstje gestaan. Tijdens de paasvakantie verblijven we in een huis in het voormalige Oost-Berlijn (Falkensee). We wonen tijdelijk in een schitterende oud-officierswoning met veel antieke details.
We komen aan op Goede Vrijdag, als we boodschappen willen doen in de lokale supermarkt is die gesloten tot dinsdag na Pasen!!!! Gelukkig is er op de hoek van de straat een goed chinees-restaurant. Maar ja, om nou 4 dagen alleen maar chinees te eten. In Berlijn zelf is er wel een kleine nachtwinkel open waar we de hoogstnoodzakelijke dingen kunnen kopen.
We dachten met onze e-bikes lekker te kunnen fietsen, maar dat viel nog niet mee. Als er al een fietspad is, wordt die om de haverklap onderbroken door een uitgang van een woning of een bedrijf. De fietspaden zijn zo smal, dat je beter op de weg zou kunnen rijden, ware het niet dat er nog heel veel wegen met kinderkopjes zijn in dit gebied. En als er geen fietspaden zijn, is fietsen op de gewone straat buiten de bebouwde kom niet een veilige optie. Dikke Duitse veilige Mercedessen en BMW's passeren je dan met hoge snelheid.
Een bezoek aan Berlijn blijft natuurlijk een bijzondere gelegenheid, met de restauratie en herstel van oude gebouwen, de mooie onder architectuur gebouwde nieuwbouw en de herinneringsmonumenten op diverse plaatsen in de stad. Door het mooie weer is er veel sociale activiteit buiten op de pleinen. Opmerkelijk is de openheid en eerlijkheid van de Berlijnse bevolking over de zwarte bladzijden in hun geschiedenis.
We blijven het toch wel heel merkwaardig vinden, dat deze villawijk, met heel veel mooie huizen van rond 1900 in zo'n schril contrast staat, met de eenvormige grijze (communistische) blokkendozen van flats 5 kilometer verderop. Een deel van deze grijze flatgebouwen is met hoge hekwerken omheind en is verboden gebied, een deel van de huizen wordt nu omgebouwd in een kleurrijke omgeving voor alternatieve leefgroepen.