2016 Zweden Floda 34

Als je met kerst in de sneeuw wilt zitten ga je natuurlijk naar het Noorden. Met de kerstdagen en de jaarwisseling verblijven we in een klein dorpje (Floda) vlakbij Göteborg. In een super groot huis met 18 deuren vieren we de feestdagen. We komen aan op 23 december na een vlucht Amsterdam -  Göteborg en gaan voor het eerst met een taxi van Über naar het huis.
's Middags gaan we boodschappen doen in de lokale supermarkt, en zien tot onze verbazing enkele flessen wijn in de prijsklasse die we thuis ook drinken.
Bij het uitpakken van de boodschappen bewonderen we het mooie etiket, tot onze schrik ziet Riny, dat er 0,0000000 % alcohol in zit. Nou vooruit dan gaan we morgen in een ander dorp naar de Staatswinkel voor drank. Op de winkeldeur hangt een bord van 24 t/m 27 december gesloten. In ons beste Engels vragen we aan een voorbij lopend koppel of er in een ander dorp of stad nog een Staatswinkel is die wel open is. Zij schieten keihard in de lach. Het is Kerstmis.....

Nou dat worden "droge" kerstdagen.
In huis met een grote salon, keuken, diverse kinderkamers, een sauna, een film-tv kamer, diverse werkkamers kun je elkaar zomaar kwijt raken. Het blijven altijd verrassend hoe mensen hun kamers,kasten en werkruimtes indelen. Blijkbaar is het toilet een ruimte voor bijzondere keuzes. In Oxford was het toilet versierd met oude kranten uit de 2e wereldoorlog, in dit huis in Zweden is een van de toiletten versierd met CD hoesjes. De ochtendkranten worden bezorgd rond 02:00 uur. Er komt een auto met 3 grote felle schijnwerpers op het dak de berg opgereden, de brievenbus wordt gezocht, via het raampje steekt de bezorger de krant door de brievenbus, en hup naar het volgende adres.

Het huis ligt heel mooi op een heuvel, tussen sparren, berkenbomen en dennenbomen. Je kunt hierdoor niet echt ver kijken, zeker als het ook nog na de Kerst heel mistig wordt. In Zweden begint het dan rond 15:00 uur al te schemeren. De wereld om ons heen is dan wel heel klein. Gelukkig klaart het weer enkele dagen later op en begint het te vriezen. Met een heldere strak blauwe lucht maken we diverse wandel en autotochten langs de eeuwig zingende bossen en meren, die zo strak zijn als een spiegel.

In het dorp is een mooi natuurgebied, met een flink klaterende beek. Via bruggetjes, houten looppaden en uitzichtpunten hebben we een mooie wandeling gemaakt door dit natuurgebied. Misschien is Göteborg in de zomer een gezellige stad, maar nu met een strakke noord-oosten wind viel het nogal tegen. Er is in een voormalige oude arbeiderswijk wel een gebied met gerestaureerde pandjes waarin leuke winkeltjes, restaurants en bar's zijn. Opmerkelijk is, als je in een lunchroom iets bestelt, dan moet dat aan een soort toonbank. De keuze aan macro-biotische / vegetarische gerechten is heel groot. Vooruit ze hebben ook wel een broodje kaas/ei. Ze schenken alleen maar alcohol van < 4 %. Nou doe dan maar een bruiswater en espresso.

De laatste 2 dagen, dan is het inmiddels al 2017 zien we eindelijk sneeuw, er ligt op de bomen en de wegen 5-10 cm sneeuw. Het ziet er opeens heel anders uit. We rijden al heel vroeg in de morgen terug met de taxi naar het vliegveld. We hadden nog wel een uurtje in bed kunnen blijven liggen. Met 10 grote veegmachines wordt de stijg-landingsbaan schoon geveegd. Ook het vliegtuig krijgt nog een volledige stoombeurt om alle ijs te verwijderen. Op de vlucht mag ik van Riny aan het raampje zitten, dan kan ik ook naar de mooie eilanden kijken aan de Zweedse kust. Na 1 minuut stijgen zitten we al in de wolken, dat blijft zo tot boven Nederland, 1 minuut voor de landing zien we het mistige Schiphol liggen. Wolkenluchten van boven zijn heel mooi, maar naar 5 minuten haal ik de slaap maar in.

Geef een reactie