2017 Belgie St. Martens Latem 35

We gaan voor een korte week naar een van de meeste sjieke dorpen in België.

In het Eiernest worden we allerhartelijkst ontvangen door Elke, Wim, Zeger en Marjoke.

 

Het contact voelt meteen heel warm aan. Marjoke verheugt zich al op het zorgen voor de kippen en de poezen. Dat zal wel goed komen. Als welkomsgeschenk kregen we een grote pot Advocaat uit de regio. Normaal een drankje voor oude dames, maar ja, zoiets lekkers laat je natuurlijk niet bederven. Het Eiernest is net als ons huis een samengesteld huis, oud en nieuwbouw op een mooie manier geïntegreerd. De nieuwbouw wordt op andere dagen gebruikt als B&B, maar nu even niet. In de keuken staat een supermooie AGA Cooker met 2 grote warmteplaten en 4 ovens. Het koken op zo'n cooker is in eerste instantie nog een hele puzzel, maar uiteindelijk lukt het toch. Aan de apparatuur en huishoudelijke artikelen in de keuken is te zien, dat Elke een "echte kookfan" is. In de diverse voorraadkasten staan vele potjes eigen gemaakte jam. In de woonkamer en de kamers op de eerste verdieping zijn de muren gestuct met leem en korensnippers of leem met schelpstukjes. Hierdoor wordt een natuurlijke biotoop in het huis gecreëerd. Het huis is rijkelijk voorzien van kunstwerken, boeken en cd's, we kunnen ons hart ophalen aan nieuwe kijk, lees en luisterervaringen.

St. Martens Latem is een kunstenaarsdorp. Sommige kunstenaars hebben een galerie. De prijzen bij de kunstwerken, hebben voor ons 2 of 3 nullen teveel. De villa's en de percelen zijn van buitengewoon proportionele maten, vrijwel allemaal omgeven met een hoge dichte haag. Het gebruikelijke vervoermiddel hier is een Ferrari, Porsche, Bentley, BMW, Mercedes en Audi en bij voorkeur de grootste - breedste uitvoering. Even een broodje halen bij de bakker, dat doe je toch gewoon met je Ferarri. In het dorp is het motto op de diverse terrassen "zien en gezien worden". Grappig is te zien, wie er naar wie zwaait, wie er een warme kus krijgt en wie er een 'luchtkus' krijgt. Uiteraard hebben ze hier diverse bakkerijen en traiteurs. De eigen gemaakte bonbons, oei die zijn wel heel lekker. We moeten bij thuiskomst de weegschaal maar herijken met -10kg.

We hebben diverse fietstochten gemaakt, door de mooie kleine dorpjes en langs de Leie. Zelfs een overtocht met een kleine met de hand voortbewogen veerpontje hebben we meegemaakt. Tot grote verrassing voor ons zuinige Ollanders was de overtocht helemaal gratis. Bij elke fietstocht trakteerden we ons zelf wel op een leuk terras, Riny een Portje, Ger een van de vele lekkere Belgische Trappisten.

Donderdag hebben we een trip naar Gent gemaakt, als de bus elk half uur voor de deur stopt, ga je natuurlijk met openbaar vervoer, een beleving op zich alleen al. Het centrum van Gent is heel mooi opgeknapt, de St Baafs Kathedraal en andere kerken, De Opera staan er weer mooi bij, de nieuwe Markthal, het voetgangersgebied een bezoek meer dan waard.

Bij thuiskomst kijken wij als eerste altijd in ons gastenboek, met de tekst van Elke, Wim en de kinderen waren wij zeer blij. De tekening van Marjoke krijgt een ereplaats op de 2 laatste bladzijdes in ons eerste gastenboek.

 

Geef een reactie