2018 Italy Pignola 41

We vliegen eerst met Brussels Airline naar Napels op 10 augustus. We verblijven daar in een heel mooi B&B. De volgende dag reizen we met de Flixbus naar Potenza. Een mooie busrit via Salerno - de Amalfitaanse kust door het heuvelland van Basilicata naar Potenza. Valerio de tuinman brengt ons naar ons "home-exchange adres" in Pignola. We worden uitgebreid welkom geheten door de drie hondjes Latte, Buddy en Totina. De mooie Siamees Carluccio zien we pas later. We zouden tijdens de ruil gebruik mogen maken van een Fiat Panda, maar dat is een felgele VW Beetle geworden.

De mooie oranjekleurige villa kijkt uit op de stad Pignola een dorp in het Parco dell'Appennino Lucano Val d'Agri Lagonegrese. Je vermoedt het al, dat wordt veel klimmen en dalen op steile heuvels. Op zich is dat met een auto geen probleem, alleen nu wel, door slecht wegonderhoud, regen en sneeuw, zijn de wegen meer gaten en kuilen dan mooi glas asfalt. Meer dan eens krijgen de banden en de schokbrekers van de auto het heel zwaar te verduren.

De omgeving is wel heel mooi met afwisselend bossen, olijfbomen, weides, kleine dorpen en vooral heel veel slingerwegen stijl naar boven en weer stijl naar beneden.

Pignola zelf is een dorp met een kleine stille kern, waar de lokale bevolking op zondag zich verpoost in een klein parkje voor een café.

Potenza een universiteitsstad, is de hoogst gelegen hoofdstad van de Italiaanse regio's. Vanaf de parkeerplaats gaan we met de lange roltrap en lift naar het hoog-gelegen oude centrum. Potenza is 2x flink verwoest in 1943 door zware bombardementen en in 1980 door een zware aardbeving. Toch heeft het oude Potenza de charme van een oude Italiaanse stad, met zijn paleizen, piazza's, steegjes, trappenstraatjes, onverwachte hoekjes,  marmeren straat en stoepbedekking. Op elke hoek gelateria of koffiebar.

We brachten een bezoek aan Castelmezzano een dorpje in de "kleine Dolomieten" zoals het ook wel genoemd wordt. Parkeren doen we ver buiten het dorp. We worden met een shuttle bus naar het centrum gebracht. Castelmezzano is een typisch terrassen-dorp, gebouwd in lagen tegen de steile bergen. Hier en daar met schitterende uitzichten en mooie vergezichten. Over de vallei is een kabelbaan gespannen waarmee je liggend in een soort brancard als een arend over de valley kunt vliegen. Maar ja dat is alleen voor echte durfals.In Sasso di Castello hebben ze over de valley 2 Thibetaanse stalen hangbruggen gebouwd. Ook hier weer voor mensen met een goede conditie en veel durf. De bruggen zijn een cadeau van de NASA, een van de NASA ingenieurs is hier geboren en wilde iets terug doen voor zijn stad.

Het dorp Matera is in 2019 Culturele hoofdstad van Europa. We  moesten daarom natuurlijk ook een bezoek brengen aan deze stad. Matera is een eeuwenoud grottendorp, ook hier weer een zogenaamde verticale stad. Pittoresk, trapje op trapje af met een inkijk in een oude historische grot. Een bezoek meer dan waard. Op de terugweg werden we op de autoweg overvallen door een noodweer. Schuilend op een vluchtplaats zagen we honderd meter voor ons plots een bruine modderstroom over de weg komen. De ons tegemoetkomende auto's glibberden en gleden over de hele weg, totdat ook daar iedereen stil stond. Het weer in deze periode was toch vreemd, 's ochtends stralende zon met een helder blauwe lucht, tegen 13:00 uur komen er wolken, rond 16:00 uur donkere wolken met stortregens en onweer. Rond 20:00 uur weer een strak blauwe lucht.

De laatste dag van ons verblijf in Pignola hebben we Maria Stefania, Stefano, Simone en Riccardo nog ontmoet voor een diner om kennis met elkaar te maken, bijkletsen over de vakantie, ervaringen uitwisselen. We treffen elkaar op het centrale Piazza in Potenza. Het klikt meteen, wat een leuke mensen en kinderen.

Ik vraag altijd, Wat is jullie het meeste / mooiste opgevallen in Nederland. Antwoord: Alles is zo mooi schoon in Nederland en alles lijkt zo goed geregeld te zijn. Alles is op orde

Na een lange avond gezelligheid en lekker eten nemen we afscheid, wetend dat mij 's ochtends weer heel vroeg moeten opstaan voor de terugreis met de Flixbus naar Napels.

         

 

 

 

 

Castelmezzano
Napels
Matera

 

 

 

2 comments

Ik ben zelf verschillende keren in potenza geweest ,mijn man komt daar vandaan.ben je ook niet in Pietra pertosa geweest dorp in de rotsen?daar hebben ze de volo del angelo. Die gaat naat Castel mezzano.

Dag Henny,

We zien nu pas je reactie, wij zijn in het rotsendorp Matera geweest, vervolgens zijn we overvallen op de terugreis door een enorm noodweer.
De autoweg was helemaal ondergestroomd met modder.
In Pietra Pertosa zijn we ook geweest. Wij zijn niet zo’n helden om zo’n vlucht te doen, hebben wel verschillende durf-als gezien.

Een groet uit Breskens

Ger en Riny

Geef een reactie