2019 Duitsland – Leipzig 45

Van 18 tot 26 oktober verblijven we in Leipzig. Na een lange reis over Nederlandse en Duitse autowegen komen we met ruim 2 uur vertraging door de regen aan in Leipzig. We hadden gepland met daglicht aan te komen, maar door de lange vertraging moesten we in het donkere Leipzig onze weg zoeken. Als we aankomen in de Mainzerstrasse overtreft het huis al onze verwachtingen. Het lijkt wel alsof we bij de koning en koningin op bezoek zijn, zo’n mooie en luxueuze inrichting. De Art Deco villa van Katrien en Klaus is van rond 1920, is in de DDR tijd sterk verwaarloosd en nu in 2014 grondig gerenoveerd. Overal mooie parketvloeren, een prachtige houten trap naar de 1e verdieping, in de keuken “Duitse kwaliteit” apparatuur. De kamers zijn groot en mooi ingericht met veel aandacht voor de klassieke stijl van het huis. ’s Ochtends kunnen we ook de mooie achtertuin bewonderen met de vele fruitbomen en een Gingka boom. Achter het huis loopt een klein kanaal, waarop we al snel kanovaarders en bootjes zien. De villa ligt in een mooie villa wijk met nog meer prachtige huizen, een oude psychiatrische kliniek, de universitaire sportacademie en vooral enkele zeer mooie grote parken. Nu in de herfst zijn de parken met hun prachtige herfstkleuren op zijn mooist. In de parken kun je een uitgebreide wandeling maken, zijn goed begaanbaar met de fiets en hebben veel zitbanken en mooie standbeelden of kunstwerken.

De fietstocht naar het centrum van de stad is gemakkelijk. Ook het centrum is prachtig gerenoveerd, heel veel gebouwen zijn in de oude luister hersteld conform de bouwstijl van voor de eerste wereldoorlog, pompeus, met veel ramen en versieringen aan de gevels. Op vrijdagavond brengen we een bezoek aan de Thomaskirche voor een motettendienst, met prachtige orgelwerken van Bach en anderen. Op 2 orgels, een heel groot orgel achter in de kerk en een kleiner orgel aan de zijkant is het genieten van de mooie muziek. Ook de Gottesdienst op zaterdagavond met zang van Wellington (UK) jongerenkoor is meer dan de moeite waard. We hebben geluk, juist als we de kerk in willen gaan poseert het jongerenkoor voor het standbeeld van Bach. De markt met zijn oude stadhuis in mooie gotische stijl en oude huizen is meer dan een plaatje waard. Op aanraden gaan we naar het Völkerschlachtdenkmal. Dit is een kolossaal bombastisch oorlogsmonument in Leipzig. Het werd aan het begin van de twintigste eeuw opgericht ter herdenking van de Slag bij Leipzig in 1813 gedurende de Zesde Coalitieoorlog. Diezelfde dag gaan we ook naar de Russisch-Orthodoxe Gedächtniskirche St Alexej. De Herdenkingskerk van de Heilige Alexis is een Russisch-orthodox kerkgebouw in Leipzig. De kerk werd gebouwd ter nagedachtenis aan de 22.000 Russische soldaten die in 1813 tijdens de Volkenslag bij Leipzig het leven lieten. Nog niet eerder waren wij in een Russische kerk. Van buiten een prachtig wit gebouw met een enorme gouden koepeltoren. Van binnen, niet groot maar wel een prachtige wand met honderden mooie iconen. Aan de zijkant was er een oud vrouwtje voor het entreegeld en de verkoop van artikelen. Zij vertelde een en ander over het ontstaan van de kerk en haar leven in Rusland en Leipzig. Zij woonde eerst in St. Petersburg. We kochten bij haar een CD met Russiche liederen, die we pas veel later thuis konden beluisteren. Zo mooi, van zware bassen tot hoge tenoren. Omdat het lopen voor Ger niet zo gemakkelijk ging, zijn we met de “beroemde rode hop on hop off” bus een tocht gaan maken door Leipzig. Onduidelijk was echter waar de opstapplaatsen waren voor de bus, normaal worden die goed aangegeven, maar hier in Leipzig niet. Het werd uiteindelijk toch nog een flinke wandeling door de stad, maar op het beroemde Augustplatz met het operagebouw konden we de bus in. Een gedeelte van de tocht ging ook door het oude deel van Leipzig, wat duidelijk nog niet gerestaureerd was uit de “DDR tijd”. Het contrast met de vernieuwde binnenstad was hierdoor wel erg groot.

Een bezoek aan de beroemde Auerbachs Keller konden we natuurlijk niet overslaan. Auerbachs Keller is het bekendste en tweede oudste restaurant in Leipzig. Als een van de belangrijkste wijnbars van de stad in de 16e eeuw, dankt het zijn wereldwijde reputatie aan Goethe’s toneelstuk Faust als de eerste plaats waar Mephistopheles Faust op reis neemt. Ger drinkt er een pul zwart bier, je moet alles eens proberen. Het bier smaakte naar Lakritz water. Enkele tafels verderop zaten 6 Duitse mannen luidruchtig aan hun lunch. In de korte tijd dat wij binnen waren (25 minuten) kregen zij 2x 12 grote pullen bier op tafel gezet. Zij waren vermoedelijk moed aan indrinken voor de voetbalwedstrijd Leipzig- St. Petersburg.

Riny was al eens eerder met haar vriendinnen op bezoek geweest in Leipzig (1999). Een van de vriendinnen woonde daar toen. Met enig zoeken vonden we haar appartement bij het park ook nog. 

Donderdag maken we een boottocht over de kanalen van Leipzig. Een “oud inwoner van de DDR” is de kapitein en gids. Hij weet mooie details te vertellen over de verschillende gebouwen, maar vooral ook de bijzonderheden van de tijd voor de “Wende”. In diverse, nu mooie villa’s, waren voorheen diverse soorten fabrieken; zoals een leerlooierij, traktoronderelen en een loodfabriek voor krantenletters. Deze fabrieken loosden gewoon op de diverse kanalen, waardoor het water sterk vervuilde. Het sterk vervuilde water vernielde alle leven in de kanalen en op de oevers. Inmiddels is het water weer kraakhelder, zwemmen er weer vissen en zijn de oevers mooi begroeid. De kapitein wees ons ook nog op een oud “DDR winkel” Konsum. Deze winkel is speciaal voor de oude inwoners in stand gehouden.

Op zaterdag zijn we vroeg (6.00 uur) vertrokken om op tijd in Veldhoven te zijn voor een familiefeest. Deze keer ging het lekker snel, weinig verkeer, geen regen.

2 comments

Dat was weer een mooie reis Ger en Riny mooie gebouwen .
En prachtig de kerk van binnen zo te lezen hebben jullie ,
Goed genoten van de muziek leuk hoor voor jullie.
Op naar de volgende reis.
Groetjes Oda en Ronny

dank jullie wel we hebben genoten

Geef een reactie