2024 Zwitserland Fionnay 61

Al jaren zeggen we als we van Italië naar Duitsland door Zwitserland rijden, hier willen we ook nog eens naar toe. Gelukkig hadden we dit jaar voldoende “guestpoints” gespaard. Als we met de boot Porto Torres -Genua aankomen in de haven van Genua wijst deze keer de navigatie een heel andere richting aan. Via Alessandria en  de San Bernardino tunnel rijden wij met het zicht op de zuid-oost kant van de Mont Blanc Zwitserland binnen. Na een kronkelige bergweg komen we uit in de Val de Bagnes. In een klein bergdorp op ruim 1500 meter hoogte met de naam Fionnay ontmoeten we Virginie & Yvan in hun chalet Le Braconnier (de stroper). Virginie laat met trots een handbewerkt houten tableau zien waarop haar vader is afgebeeld.

Na de nodige instructies over de pelletkachel, de houten vloer en de sortering van het huisafval is het tijd om alle spullen voor de 5e keer van de auto te verhuizen, deze keer naar het chalet. Dat is nogal een dingetje, want zoals gebruikelijk in deze regio is de woonruimte op de eerste verdieping. Via enkele rotsblokken, een steile trap, en een wat wiebelig balkon kunnen de spullen naar binnen. Maar wel eerst de schoenen uit!!.

Fionnay is een klein dorpje van 300 inwoners nabij een witte elektriciteitscentrale. De donker bruine karakteristieke houten huizen staan allemaal redelijk dicht op elkaar en zijn nu buiten het skiseizoen slechts met een enkele toerist bezet. Eva kan haar lol op, in de directe nabijheid zijn enkele mooie groene grasvelden. Ze moet wel aan de lange lijn blijven in verband met het aanwezige wild.

Op de achter het huis gelegen bergwand zouden ook herten, marmotten en ander wild lopen. Wij hebben slechts enkele vaarzen gezien en gehoord. Ze hebben van die lekker rammelende bellen om.

We arriveren op zaterdagmiddag (voor het Pinksterweekend) en ja dan is het scharrelen met de boodschappen. Gelukkig is er onderweg in een dorpje nog een bakker open. Op de weg naar Fionnay is er ook nog een boer, waar we verse kaas en eieren kunnen kopen.

In de nabijgelegen grotere plaats Verbier zijn een tiental skiliften, maar ja om daar mee het landschap te bekijken en dan € 50 voor een retourtje te moeten betalen, oef dat is wel een beetje te gek. Op de weg naar Verbier wijst de navigatie ons de richting. Via een mooie weg, die overgaat in een smalle weg, vervolgens in een gravel weg, dan een weg met borden opgebroken weg. Wat doen we gaan we door of niet? Gelukkig komt er een gezin met enkele jonge kinderen op de fiets langs. Ok, we rijden dan toch maar door. Het uitzicht is adembenemend en bij elke bocht van de weg weer anders. 

Op Pinksterzondag is bijna alles gesloten, gelukkig is er nog een kleine chocolade konditorei met een klein terras die wel open is. We verwennen onszelf met een bananencake gebakje en espresso / cappuccino.

Heel vreemd is dat de temperatuur overdag tussen de 3-7 graden is, maar het eigenlijk niet echt koud aanvoelt. Er zijn diverse mensen die in hemdsmouwen en korte broek rondlopen. Vanuit ons keukenraam zien we mensen met volledige bepakking en ski’s de berghellingen oplopen. Bij navraag blijkt er na een forse wandeling van ruim twee uur bergop, een mooi skigebied te zijn. Ook aan de bomen en de bloemen is te zien, dat de lente hier nog moet beginnen. Fionnay ligt aan het einde van een lange bergweg in het dal. Steeds als we ergens naar toe moeten passeren we 2 donkere tunnels.

In tegenstelling met andere tunnels in de bergen zijn deze tunnels niet in de bergwand geboord maar uitgehakt. Zag er wel heel griezelig uit.

Opvallend is de “reinheid” van de publieke ruimten, de wegen en de bermen, parkeerplaatsen en openbare toiletten. Nergens vuil of graffiti. Zelfs op zondagochtend wordt het openbare toilet in het dorp nog schoongemaakt. Vooraf waren we al geïnformeerd dat het leven in Zwitserland redelijk duur is, maar dat viel toch behoorlijk tegen. Een bakje lasagna voor € 24 in het lokale restaurantje is toch redelijk aan de prijs.

We hebben genoten van de rust, de stille, de prachtige vergezichten, de besneeuwde bergtoppen, de klaterende beekjes, maar volgende keer toch maar weer naar een land met meer betaalbare prijzen.

*******************************

schuif of druk op de pijlen voor meer foto’s

1 comment

Wat een mooi land je weet wij houden van de bergen.
Waren nog nooit in Zwitserland wat prachtige natuur daar .
Jullie zitten in die mooie typerend huizen .
Echt mooi .
Weer een mooie reis

Geef een reactie