Historie

De oorspronkelijke eerste dijk van de Voisepolder is in de tweede helft van de 13e aangelegd, hierna volgde dijkherstel in 1639 en 1711.

In de 19e eeuw werd tegen de dijk van de Elizabethpolder (een afgescheiden deel van de Voisepolder) ons huis gebouwd als boeren / arbeidershuis.
Op een detailkaart 1856 -1866 (Grote Historische ProvincieAtlas van Zeeland; heruitgave Wolters Noordhoff 1992) is de woning al herkenbaar

Rond 1550 zijn monniken begonnen met de inpoldering van de Elizabethpolder.
Op een overzichtstekening omgeving Breskens van Kuyper is in 1866 de Elisabethpolder al ingetekend. Met een blauwe pijl heb ik de ligging van het huis gemarkeerd.

De Hoofdplaatseweg is door de boeren in de periode 1800 tot 1930 gebruikt als belangrijke handelsweg tussen de polders in de omgeving Groede / Nieuwvliet en de haven in Hoofdplaat. Halverweg de rit rustte de boer uit in een huiskamercafé op de Hoofdplaatseweg 7. Het paard werd extra verzorgd in de schuur. Begin 1900 woonde Sien Loose met zijn 10 kinderen in het huis. Tijdens en vlak na de 2e wereldoorlog heeft ook nog een andere familie ingewoond bij Sien Loose. Onlangs (maart 2007) ontmoetten wij mevr. Steyaert
– van Houte en haar 3e dochter geboren in 1945. Mevrouw Steyaert vertelde dat zij in de linkerzijde van de woning samen met haar 3 kinderen enkele jaren heeft gewoond. Zij herkende de woning door alle verbouwingen in de latere jaren nauwelijks meer terug. De woonkamer was toen gesplist door een volledige muur, met een trapopgang naar de bovenverdieping. Tot de beginjaren 50 van de vorige eeuw liep er vlak voor het huis een treinspoor Breskens – Maldegem.

Juli 2020 staan onaangekondigd 4 personen voor onze deur, een van de personen maakt zich bekend als oud bewoner. De heer Pierre Béghin heeft hier vanaf 1957 gewoond. Als inwoner van Brussel vonden hij en zijn vrouw toen al veel te druk om de kinderen op straat te laten spelen. Hier vonden ze de rust en ruimte. Hij was er trots op, dat de door hem gemaakte open haard er nog steeds is.

De vorige eigenaars (familie Kon) hebben in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw het huis flink gerenoveerd, elektriciteit vernieuwd, sanitair uitgebreid, een eetkamer met kelder aangebouwd.

Recent (2005) is in de directe omgeving van het woonhuis de rondweg Breskens aangelegd. Deze weg heeft de naam gekregen Sterrebosdijk. Bij graafwerkzaamheden toen is de sloot achter het perceel opnieuw uitgediept. Op de foto zijn duidelijk de oude lagen zeeklei, schelpenafzettingen en oorspronkelijk zeegrond zichtbaar

De oorspronkelijke weg over de dijk aan de zijkant van het woonhuis is nu verdiept en loopt via een zgn landbouwtunneltje onder de rondweg door.
In 2012 is een deel van de annex (garage en werkkamer) afgebrand. In 2013 is een tuinkamer en slaapkamer gebouwd door aannemer Buize uit Nieuwvliet. De nieuwe ruimtes maken de woning toekomstvast, o.a. door het gelijkvloersmaken van diverse voorzieningen (toegang met een rolstoel).