de4jgt

2019 Duitsland – Leipzig 45

Van 18 tot 26 oktober verblijven we in Leipzig. Na een lange reis over Nederlandse en Duitse autowegen komen we met ruim 2 uur vertraging door de regen aan in Leipzig. We hadden gepland met daglicht aan te komen, maar door de lange vertraging moesten we in het donkere Leipzig onze weg zoeken. Als we aankomen in de Mainzerstrasse overtreft het huis al onze verwachtingen. Het lijkt wel alsof we bij de koning en koningin op bezoek zijn, zo’n mooie en luxueuze inrichting. De Art Deco villa van Katrien en Klaus is van rond 1920, is in de DDR tijd sterk verwaarloosd en nu in 2014 grondig gerenoveerd. Overal mooie parketvloeren, een prachtige houten trap naar de 1e verdieping, in de keuken “Duitse kwaliteit” apparatuur. De kamers zijn groot en mooi ingericht met veel aandacht voor de klassieke stijl van het huis. ’s Ochtends kunnen we ook de mooie achtertuin bewonderen met de vele fruitbomen en een Gingka boom. Achter het huis loopt een klein kanaal, waarop we al snel kanovaarders en bootjes zien. De villa ligt in een mooie villa wijk met nog meer prachtige huizen, een oude psychiatrische kliniek, de universitaire sportacademie en vooral enkele zeer mooie grote parken. Nu in de herfst zijn de parken met hun prachtige herfstkleuren op zijn mooist. In de parken kun je een uitgebreide wandeling maken, zijn goed begaanbaar met de fiets en hebben veel zitbanken en mooie standbeelden of kunstwerken.

De fietstocht naar het centrum van de stad is gemakkelijk. Ook het centrum is prachtig gerenoveerd, heel veel gebouwen zijn in de oude luister hersteld conform de bouwstijl van voor de eerste wereldoorlog, pompeus, met veel ramen en versieringen aan de gevels. Op vrijdagavond brengen we een bezoek aan de Thomaskirche voor een motettendienst, met prachtige orgelwerken van Bach en anderen. Op 2 orgels, een heel groot orgel achter in de kerk en een kleiner orgel aan de zijkant is het genieten van de mooie muziek. Ook de Gottesdienst op zaterdagavond met zang van Wellington (UK) jongerenkoor is meer dan de moeite waard. We hebben geluk, juist als we de kerk in willen gaan poseert het jongerenkoor voor het standbeeld van Bach. De markt met zijn oude stadhuis in mooie gotische stijl en oude huizen is meer dan een plaatje waard. Op aanraden gaan we naar het Völkerschlachtdenkmal. Dit is een kolossaal bombastisch oorlogsmonument in Leipzig. Het werd aan het begin van de twintigste eeuw opgericht ter herdenking van de Slag bij Leipzig in 1813 gedurende de Zesde Coalitieoorlog. Diezelfde dag gaan we ook naar de Russisch-Orthodoxe Gedächtniskirche St Alexej. De Herdenkingskerk van de Heilige Alexis is een Russisch-orthodox kerkgebouw in Leipzig. De kerk werd gebouwd ter nagedachtenis aan de 22.000 Russische soldaten die in 1813 tijdens de Volkenslag bij Leipzig het leven lieten. Nog niet eerder waren wij in een Russische kerk. Van buiten een prachtig wit gebouw met een enorme gouden koepeltoren. Van binnen, niet groot maar wel een prachtige wand met honderden mooie iconen. Aan de zijkant was er een oud vrouwtje voor het entreegeld en de verkoop van artikelen. Zij vertelde een en ander over het ontstaan van de kerk en haar leven in Rusland en Leipzig. Zij woonde eerst in St. Petersburg. We kochten bij haar een CD met Russiche liederen, die we pas veel later thuis konden beluisteren. Zo mooi, van zware bassen tot hoge tenoren. Omdat het lopen voor Ger niet zo gemakkelijk ging, zijn we met de “beroemde rode hop on hop off” bus een tocht gaan maken door Leipzig. Onduidelijk was echter waar de opstapplaatsen waren voor de bus, normaal worden die goed aangegeven, maar hier in Leipzig niet. Het werd uiteindelijk toch nog een flinke wandeling door de stad, maar op het beroemde Augustplatz met het operagebouw konden we de bus in. Een gedeelte van de tocht ging ook door het oude deel van Leipzig, wat duidelijk nog niet gerestaureerd was uit de “DDR tijd”. Het contrast met de vernieuwde binnenstad was hierdoor wel erg groot.

Een bezoek aan de beroemde Auerbachs Keller konden we natuurlijk niet overslaan. Auerbachs Keller is het bekendste en tweede oudste restaurant in Leipzig. Als een van de belangrijkste wijnbars van de stad in de 16e eeuw, dankt het zijn wereldwijde reputatie aan Goethe’s toneelstuk Faust als de eerste plaats waar Mephistopheles Faust op reis neemt. Ger drinkt er een pul zwart bier, je moet alles eens proberen. Het bier smaakte naar Lakritz water. Enkele tafels verderop zaten 6 Duitse mannen luidruchtig aan hun lunch. In de korte tijd dat wij binnen waren (25 minuten) kregen zij 2x 12 grote pullen bier op tafel gezet. Zij waren vermoedelijk moed aan indrinken voor de voetbalwedstrijd Leipzig- St. Petersburg.

Riny was al eens eerder met haar vriendinnen op bezoek geweest in Leipzig (1999). Een van de vriendinnen woonde daar toen. Met enig zoeken vonden we haar appartement bij het park ook nog. 

Donderdag maken we een boottocht over de kanalen van Leipzig. Een “oud inwoner van de DDR” is de kapitein en gids. Hij weet mooie details te vertellen over de verschillende gebouwen, maar vooral ook de bijzonderheden van de tijd voor de “Wende”. In diverse, nu mooie villa’s, waren voorheen diverse soorten fabrieken; zoals een leerlooierij, traktoronderelen en een loodfabriek voor krantenletters. Deze fabrieken loosden gewoon op de diverse kanalen, waardoor het water sterk vervuilde. Het sterk vervuilde water vernielde alle leven in de kanalen en op de oevers. Inmiddels is het water weer kraakhelder, zwemmen er weer vissen en zijn de oevers mooi begroeid. De kapitein wees ons ook nog op een oud “DDR winkel” Konsum. Deze winkel is speciaal voor de oude inwoners in stand gehouden.

Op zaterdag zijn we vroeg (6.00 uur) vertrokken om op tijd in Veldhoven te zijn voor een familiefeest. Deze keer ging het lekker snel, weinig verkeer, geen regen.

Posted by de4jgt, 2 comments

2019 Italy -Toscane Londa 44

Omdat we Italy ook weleens eerder in het jaar wilden zien zonder alle drukte van andere toeristen gingen we in de maand mei met de auto naar Toscane. In een oude Toscaanse boerderij omgeven door 3000 m2 landerijen met eigen olijfbomen, fruitbomen, varkens en koeien gelegen op ruim 600 meter hoogte verbleven we 18 dagen. Om naar het dorpje Londa terug te rijden was het elke keer een bochtje links, een bochtje rechts over een redelijk smalle en steile bergweg. We waren vooraf al gewaarschuwd, je moet bij elke bocht toeteren, de inwoners van deze regio rijden nogal hard.

De boerderij was enkele jaren geleden volledig gerenoveerd, waarbij de authentieke kenmerken zijn bewaard. De ruimte die vroeger een beestenstal was, is nu een grote kamer met een enorme open haard. Op de eerste verdieping waren diverse slaapkamers met deuren en kozijnen vermoedelijk al enkele honderden jaren oud. Zo’n oude boerderij heeft muren van 60-80 cm dik. Is in de zomer natuurlijk heerlijk koel, maar ………. ook koud als het buiten nog geen zomer is. Naast de grote open haard op de begane grond waren er op de eerste verdieping nog 2 grote haarden. Om die alle drie te stoken heb je wel een knecht nodig om de boel warm te houden. Gelukkig waren er ook nog enkele “petroleum” kachels. De aanwezige elektrische kachels produceerde vooral veel lawaai door de ventilatoren, maar echt warmen, neeeeeee.

De ontvangst door Eliza en Emmanuele was allerhartelijks, zij waren uit Livorno overgekomen om ons wegwijs te maken in hun huis. We kregen van hen een fles heerlijke olijfolie uit eigen boomgaard en nog enkele andere typische locale gerechten.

De koeien met hun kalveren en de varkens liepen gewoon vrij rond, ook over ons terras. Heel gezellig en leuk ja, en wat krijg je dan, precies ………… stront waar wij onze stoelen wilden zetten om van de zon te genieten.

Als het ’s nachts ook koud is, moet je wel dicht tegen elkaar aan liggen om het een beetje warm te houden. “Elk nadeel heeft zo zijn voordeel” zei Johan Cruijff al eens.

De schilderachtige bosrijke omgeving van Londa maakte veel goed, met zijn authentieke dorpjes, waar ze het begrip ‘toerist’ nog niet echt ontdekt hebben. Op een van de mooie dagen reden wij over lange kronkelige bergwegen naar de “borgho” Poppi. Een bovenop een heuvel gelegen pittoresk dorp, nog ommuurd met hoge wallen en een echte burcht, Italiaanser kun je het bijna niet vinden. Uiteraard raakt Riny hier aan de praat met een van de oudere bewoners. Hij gaf ons een kort stukje geschiedenis van het dorp, en klaagde ook over de leegloop door de jongeren. Op de mooie Piazza, kon hij diverse Palazzo’s aanwijzen waar niemand meer in woont.

Op eerdere vakanties zijn we al eens in Florence geweest, we hadden gehoopt dat het er nu in mei, minder druk zou zijn. Maar nee, overal stikte het van de toeristen, vooral Japanners en Amerikanen. We gingen naar Florence met de trein, een enkelspoor dieseltrein, op zijn gemakje en flink scheefhangend in de bochten, elke 4 à 5 kilometer stoppen in het volgende dorp. Over het traject van 18 km deden we ruim 46 minuten.

De 2 zondagen zijn we in een typisch Italiaanse restaurant gaan lunchen, opnieuw over smalle bergweggetjes naar een plek, waarvan je denkt, we zullen wel de enige zijn. Eenmaal aangekomen is er nauwelijks nog een parkeerplaats vrij. De menukaart, daar staan alleen maar heerlijke regionale gerechten op. Uiteraard veel wild, maar vooral ook huisgemaakte pasta’s en toetjes. Het is dan ook niet de gewoonte je te beperken tot alleen het hoofdgerecht. 5 à 6 gangen, ja dat is Italiaans. En dan bij voorkeur heel hard praten, zodat de mensen aan het einde van de lange tafel het ook nog kunnen horen.

We zijn ook nog een keer naar een groot outlet centrum in de buurt van Florence geweest. Nou eens, maar nooit meer. Gelukkig konden we op de terugweg nog langs een ‘bekend race circuit Mugello’. In de dorpen richting dit circuit stonden op elke 50 meter een camera voor de snelheidscontrole. Achteraf snappen we waarom, dit circuit is, vooral voor Ferrari een testcircuit.

Posted by de4jgt in huizenruil, vakantie, 2 comments

2019 Duitsland Königswinter 43

In het Siebengebirge (Königswinter-Ittenbach) hebben we een week verbleven in een sprookjesachtig en mooi gebouwd vakwerkhuis. Het huis had steeds weer nieuwe verrassingen, elke dag opnieuw zagen we weer iets anders of nieuws. We zijn aangekomen op een dag waarin het ’s nachts sneeuwde, we zijn 7 dagen later vertrokken met prachtig zonnig weer. Van de winter – lente – naar de zomer. Ittenbach is een klein dorp gelegen tussen vele mooie bossen, die zich uitstekend lenen voor een mooie wandeltocht of een ritje met de auto. Het nabijgelegen Königswinter met een mooie Rijnboulevard heeft als bekendste hoogtepunt de Drachenfels ruine. Met een tandrad-treintje ga je steil de berg op, boven aangekomen is er een prachtig uitzicht over de Rijn en zijn vele heuvels.
Een bezoek aan Bonn, de oude hoofdstad van West-Duitsland met al zijn ambassade gebouwen is een must.
We wilden nog een bezoek brengen aan het nieuwe winkelcentrum in de buurt van Keulen, maar ja wij als “heidenen” hebben geen erg in de katholieke feestdag “Karfreitag”. In Duitsland is dan alles gesloten. Maar geen probleem, de tuin bij het huis is een prima plek om een zonnige dag door te komen met een mooi boek en een lekker glaasje wijn.
Gelukkig zijn de restaurants wel open, ’s avonds konden we heerlijk genieten van “Deutsche Spargel”.
Het huis was van alle gemakken voorzien, inclusief een groot Espresso-apparaat, die een eigen leven leidde. Van tijd tot tijd, dachten wij dat er iemand in de keuken was. Het apparaat begon dan zelf aan een uitgebreide spoelbeurt.
Overal in het huis, op de meeste gekke plaatsen kwamen we boeken, dvd’s of computerspellen tegen. De 2 katten Louis en Rosalie waren in vergelijking met onze eigen katten, grote monsters. Maar Rosalie kwam regelmatig ’s avonds met een levende muis binnen, dat is wel het voordeel van actieve katten.

Am Wiesenplatzchen
Am Wiesenplatzchen
Posted by de4jgt, 2 comments

2019 Nederland Amsterdam 42

Een heerlijk weekje in een mooi appartement vlak bij het centraal station.

Alle luxe in het mooie appartement van Jacobien en alle culturele mogelijkheden vlak bij de hand.
Het appartement is op de bovenste (7e verdieping) in een omgebouwd pakhuis aan de Oostelijke handelskade. Een heel bijzondere plek. De oude structuren van het pakhuis waren nog goed zichtbaar.
We hebben genoten van een prachtig concert in het Concertgebouw, met het groot omroepkoor en de baszanger Dmitry Ulyanov. Ook een onverwacht kerkorgelconcert op de zondagmiddag in de Duif op de Prinsengracht was genieten.
We hebben het weekje Amsterdam ook gebruikt om een bezoek te brengen aan onze Home-Exchange vrienden op de Bloemgracht Inge en Marijke. Inge had heerlijk gekookt. Riny heeft nog nooit eerder gamba's gegeten, maar ze waren heerlijk.

Een bezoek aan het buitengebied Enkhuizen, Hoorn en Edam waren heel leuk om te doen. Wat heeft Nederland toch een mooie dorpjes.
De tip van Jacobien om goedkoop te parkeren op P&R Zeeburg (€1,00 per dag) heeft ons veel geld bespaard.

Bij de kennismaking in Amsterdam, bespraken we ook de zorg voor onze katten en kippen. De kippen mogen in de namiddag naar buiten als haar zoontje dat leuk vindt. "Nou, hij is niet zo'n dierenvriend, hij is dat niet gewend."

Na een weekje in de polder, en veel knuffelen met de katten en achter de kippen aanlopen, was hij helemaal van gedachten veranderd.

 

 


Posted by de4jgt in huizenruil, 0 comments

2018 Italy Pignola 41

We vliegen eerst met Brussels Airline naar Napels op 10 augustus. We verblijven daar in een heel mooi B&B. De volgende dag reizen we met de Flixbus naar Potenza. Een mooie busrit via Salerno - de Amalfitaanse kust door het heuvelland van Basilicata naar Potenza. Valerio de tuinman brengt ons naar ons "home-exchange adres" in Pignola. We worden uitgebreid welkom geheten door de drie hondjes Latte, Buddy en Totina. De mooie Siamees Carluccio zien we pas later. We zouden tijdens de ruil gebruik mogen maken van een Fiat Panda, maar dat is een felgele VW Beetle geworden.

De mooie oranjekleurige villa kijkt uit op de stad Pignola een dorp in het Parco dell'Appennino Lucano Val d'Agri Lagonegrese. Je vermoedt het al, dat wordt veel klimmen en dalen op steile heuvels. Op zich is dat met een auto geen probleem, alleen nu wel, door slecht wegonderhoud, regen en sneeuw, zijn de wegen meer gaten en kuilen dan mooi glas asfalt. Meer dan eens krijgen de banden en de schokbrekers van de auto het heel zwaar te verduren.

De omgeving is wel heel mooi met afwisselend bossen, olijfbomen, weides, kleine dorpen en vooral heel veel slingerwegen stijl naar boven en weer stijl naar beneden.

Pignola zelf is een dorp met een kleine stille kern, waar de lokale bevolking op zondag zich verpoost in een klein parkje voor een café.

Potenza een universiteitsstad, is de hoogst gelegen hoofdstad van de Italiaanse regio's. Vanaf de parkeerplaats gaan we met de lange roltrap en lift naar het hoog-gelegen oude centrum. Potenza is 2x flink verwoest in 1943 door zware bombardementen en in 1980 door een zware aardbeving. Toch heeft het oude Potenza de charme van een oude Italiaanse stad, met zijn paleizen, piazza's, steegjes, trappenstraatjes, onverwachte hoekjes,  marmeren straat en stoepbedekking. Op elke hoek gelateria of koffiebar.

We brachten een bezoek aan Castelmezzano een dorpje in de "kleine Dolomieten" zoals het ook wel genoemd wordt. Parkeren doen we ver buiten het dorp. We worden met een shuttle bus naar het centrum gebracht. Castelmezzano is een typisch terrassen-dorp, gebouwd in lagen tegen de steile bergen. Hier en daar met schitterende uitzichten en mooie vergezichten. Over de vallei is een kabelbaan gespannen waarmee je liggend in een soort brancard als een arend over de valley kunt vliegen. Maar ja dat is alleen voor echte durfals.In Sasso di Castello hebben ze over de valley 2 Thibetaanse stalen hangbruggen gebouwd. Ook hier weer voor mensen met een goede conditie en veel durf. De bruggen zijn een cadeau van de NASA, een van de NASA ingenieurs is hier geboren en wilde iets terug doen voor zijn stad.

Het dorp Matera is in 2019 Culturele hoofdstad van Europa. We  moesten daarom natuurlijk ook een bezoek brengen aan deze stad. Matera is een eeuwenoud grottendorp, ook hier weer een zogenaamde verticale stad. Pittoresk, trapje op trapje af met een inkijk in een oude historische grot. Een bezoek meer dan waard. Op de terugweg werden we op de autoweg overvallen door een noodweer. Schuilend op een vluchtplaats zagen we honderd meter voor ons plots een bruine modderstroom over de weg komen. De ons tegemoetkomende auto's glibberden en gleden over de hele weg, totdat ook daar iedereen stil stond. Het weer in deze periode was toch vreemd, 's ochtends stralende zon met een helder blauwe lucht, tegen 13:00 uur komen er wolken, rond 16:00 uur donkere wolken met stortregens en onweer. Rond 20:00 uur weer een strak blauwe lucht.

De laatste dag van ons verblijf in Pignola hebben we Maria Stefania, Stefano, Simone en Riccardo nog ontmoet voor een diner om kennis met elkaar te maken, bijkletsen over de vakantie, ervaringen uitwisselen. We treffen elkaar op het centrale Piazza in Potenza. Het klikt meteen, wat een leuke mensen en kinderen.

Ik vraag altijd, Wat is jullie het meeste / mooiste opgevallen in Nederland. Antwoord: Alles is zo mooi schoon in Nederland en alles lijkt zo goed geregeld te zijn. Alles is op orde

Na een lange avond gezelligheid en lekker eten nemen we afscheid, wetend dat mij 's ochtends weer heel vroeg moeten opstaan voor de terugreis met de Flixbus naar Napels.

         

 

 

 

 

Castelmezzano

Napels

Matera

 

 

 

Posted by de4jgt in huizenruil, vakantie, 2 comments

2018 Belgie -Wallonië Bras 40

Van 25 mei tot i juni verblijven wij in een mooie landelijke villa in Wallonië in het kleine plaatsje Bras, vlak aan de grens met Luxemburg en dichtbij Bastogne.
Het huis van Marijse en Remi is versierd met 10 tallen libelle's in allerlei vormen, materialen en kleuren, zelfs het beddengoed is voorzien van libelle figuren. Remi is een fanatiek schilder, hij schildert natuurgetrouw de bijzondere gebouwen en landschappen. De inrichting van het huis is klassiek met veel kleur en bloemen. In de zeer grote tuin staan mooie grote bomen.
Het plaatsje Bastogne hadden we snel gezien, de enige oorlogstank kende we nog van eerdere bezoeken, het centrum viel nogal tegen. De omgeving met vele kleine dorpjes en schitterende vergezichten is zeer mooi en aantrekkelijk voor meerdere tochtjes. Ons viel wel op dat de dorpjes een "doodse indruk" maken, er is geen cafe, winkel, school of gezellig terras.
Een uitje vlak over de grens naar een groot winkelcentrum is natuurlijk heel aantrekkelijk al is het maar vanwege de benzineprijs en de goedkope alcohol.
Het bedevaartplaatsje Clerveaux hebben we ook nog een bezoek gebracht. Ook hier viel ons de overwegende grijze kleur van de huizen en daken op. Het maakt het allemaal wat somber, zeker als het wat donker weer.

In tegenstelling met andere verblijfsperiodes in de Ardennen hebben we nu nauwelijks regen gehad.

 

 

 

 

                     

 

 

     

 

 

 

 

 

Posted by de4jgt in huizenruil, 0 comments

2018 Nederland Luijcksgestel 39

Een april vakantie in het Brabantse land. Het huis staat midden in een eigen park van ruim 2 hectare. Omgeven door hoge sparren met in het centrum sequoia bomen is het heerlijk genieten van de rust en de fluitende vogels.

Het grote huis biedt ons voldoende comfort. De omgeving dichtbij de Belgische grens biedt een fijne gelegenheid voor fietstochten. Het is even zoeken maar dichtbij is er een boerderij met Hoeveijs. Ja dat is smikkelen. Kleinzoon Pepijn kwam ons 2 nachten gezelschap houden, hij vond het voor herhaling vatbaar, dat zegt genoeg. Lekker op zoek naar de boshut en de grote vijver.

Een bezoek aan het nabij gelegen Lommel en de kloosterabdij van Postel, ja dat hoort gewoon bij deze locatie.

Posted by de4jgt, 0 comments

2018 Nederland Wijk en Aalburg 38

Wij ontvangen Irene, onze huizenruil partner uit Wijk en Aalburg in ons huis. Na de kennismaking en uitwisseling van informatie vertrekken we al snel voor onze eerste ruil in 2018 naar het Brabantse land.

Wijk en Aalburg gelegen in het rivierenlandschap vlakbij de Maas is een dorp met heel veel karakteristieke huisjes vaak rietgedekt en langwerpig.

Ook het huis van Irene heeft een mooi rieten dak. Tot onze verrassing bestaat het gedeelte aan de achterzijde uit 2x een aanbouw. In het rechterdeel is een prachtige bibliotheek vol met mooie historische boeken. In het andere deel is een stijlvol ingerichte woonkamer.

De lange rivieren (Maas en Waal)met hun stijle dijken geven een mooie gelegenheid het landschap te bewonderen vanaf een hoogte. Opmerkelijk zijn de kleine huisjes aan de voet van de dijk.

De vestingdorpen Heusden en Woudrichem zijn een bezoek meer dan waard.

Als kadootje voor ons schreef Irene een mooie verhaal over Lana onze poes in het gastenboek.

voorzijde

Terras achterzijde

tuin en vijver

      
Posted by de4jgt, 0 comments

2017 Nederland Deil 37

Voor een korte vakantie gaan we naar het dorpje Deil in het rivierenland tussen Maas en Waal.

In een klein comfortabel huis met een rieten dak hebben we genoten van een leuk verblijf, afgewisseld met een bezoek aan onze dochter, haar man en de kleinkinderen. Omdat zij met zijn allen naar Disneyland Parijs gaan, mogen wij oppassen op de jonge puphond Puck en het jonge poesje Lilly. weer eens iets anders dan op kleinkinderen oppassen.

                     

De ruilhuis poesKofi, was een beetje schuw, overdag kwam ie alleen naar beneden voor zijn eten, drinken en kattenbak. ’s Nachts kroop hij uit de kast en kwam onze voeten verwarmen, dat dan weer wel.

De omgeving leent zich prima voor mooie fietstochten langs de Lek en de boomgaarden.

 

 

 

 

Posted by de4jgt in huizenruil, 0 comments

2017 Italy Barbara 36

Eind augustus hebben we nog een korte vakantie gepland in Barbara Le Marche.

Onze Italiaanse gast Marida, kwam met het vliegtuig naar Brussel. Na een treinreis richting Brugge en vandaar met de bus naar Breskens. Wij ontmoetten Marida bij de veerhaven. Na een korte rondrit en verkenning van dorp, reden we naar ons huis voor een Nederlandse lunch. In ons huis aangekomen laten Marida kennismaken met de poezen, kippen en ons huis. Marida vond het opvallend geen heuvels te zien, in een toeristenboekje had ze gelezen dat er ook heuvels zijn in Nederland. 😉, die zijn er wel maar niet in deze regio.

Vol vertrouwen in de goede zorg voor onze dieren rijden we in de middag richting het zuiden.

Barbara is een klein dorpje midden in le Marche. Bij aankomst was het wel zoeken, de gps wees naar een klein straatje maar daar was het adres niet. Gelukkig spreekt Riny goed Italiaans, en kon ze aan mensen op straat vragen waar we moesten zijn. Tja, dat was nog niet zo gemakkelijk, niemand kende Merida bij naam en de foto van de groene poort werd niet zo maar herkend. Gelukkig was een van de vrouwen zo slim om aan de achterkant van de aangeven straat te gaan kijken. En ja hoor, daar was de groene poort.

 

De sleutel ging wel in het slot, maar ronddraaien ho maar, met veel engelengeduld en een vloek binnensmonds ging de deur eindelijk open.

Het huisje was een 3 kamer appartement met een heel grote kelder eronder. De inrichting was sober, maar goed alles was aanwezig, een typische Italiaanse kleine keuken, zelfs een wasmachine en tv. In de kelder, was ook nog een Hans en Grietje hok, met een grote oude houten spijlen deur. Na opening van de deur keek je in een donkere keldertrap diep onder de gewelven van het huis. De voorzijde was op straatniveau, de achterzijde was op kelderniveau, direct aan de piazza. Op de piazza was een heel klein winkeltje met heerlijke prosciutto crudo en parmezaanse kaas.

Het harde wit-brood was goed voor een kapot gehemelte. Gelukkig was er in het dorp ook nog een grotere supermarkt. Hier werkte een oudere heer bij de groente en fruitafdeling. Zijn leeftijd was ver boven de tachtig.

 

Le Marche is een heel mooi gebied, golvende heuvels, wisselende landschappen met unieke kleine dorpjes. Le Marche lijkt heel veel op Toscane is gelukkig niet zo toeristisch. De lange stranden aan de Oostkust met de rijen strandstoelen en parasols zijn niet zo ons ding. We gaan vast en zeker nog eens terug naar Le Marche.

 

Ostra Vetere
Jesi
Standbeeld Pergolesi Jesi
Pier Senegallia
Strand Senegallia
Arcevia
Corinaldo
Corinaldo
Barbara Piazza
Corinaldo
Corinaldo
Senegallia
Canabis markt in Jesi
Pergolesi theater in Jesi
Corinaldo
Senegallia
Jesi
Barbara
Barbara
Barbara
Corinaldo

Posted by de4jgt in huizenruil, 1 comment